Wonen in piepschuim

raphidae had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsDe Volendammer Albert Veerman is bezig met het bouwen van een 'piepschuimen woning.' Twee jaar geleden, bij het slopen van zijn woning, stuitte hij op EPS en ontdekte hij dat dit veel sterker is dan stenen. In zes weken tijd heeft hij het huis vanaf de grond opgebouwd.

Volgens Veerman is het veel beter om piepschuimen huizen te gaan bouwen. Hij denkt dat het mogelijk is de bouwtijd terug te brengen tot één of twee weken. ''Je zou in een wijk een fabriekshal kunnen neerzetten, waar na elke acht tot tien uur van de lopende band een cascowoning rolt. Een piepschuim woning weegt hooguit een zesde van een traditioneel gebouwde woning. Je kunt de woning eenvoudig optillen en desnoods over het water vervoeren, naar waar je maar wilt.'' Veerman denkt dat bewoners van een piepschuimen huis 50 tot 60 procent op hun energierekening zullen besparen. Ook de bouwkosten zullen 30 tot 45 procent goedkoper zijn dan de bouwkosten van een stenen huis. Daarnaast is de EPS-woning voor 80 procent recyclebaar. ''Na 40 jaar bouw je van hetzelfde materiaal gewoon weer een nieuw huis.''

Veerman besloot voor zijn eigen huis eerst een prototype te ontwikkelen die aan alle bouweisen voldeed. Dit deed hij in samenspraak met onder meer een bouwkundig ingenieuw van TU Delft. Op 27 juni stelt hij zijn woning beschikbaar aan de slachtoffers van de caféramp in Volendam. De slachtoffers zullen hierin hun foto's exposeren tijdens de jaarlijkse kunstmanifestatie.