Zimbabwe nationaliseert al het land

Icoon Buitenlands nieuws Zimbabwe heeft vergevorderde plannen om alle grond die nu nog in bezit is van privé-bezitters te nationaliseren. Volgens John Nkomo, de ‘Minister van Landhervorming’, worden alle eigendomspapieren vervangen door 99-jarige huurcontracten. Tegen de Herald, een staatskrant in Zimbabwe, verklaarde hij dat alle eigenaren van land contact op moeten nemen met de overheid. Na een ‘keuring’ kunnen ze dan een huurcontract krijgen. Een uitzondering wordt gemaakt voor natuurreservaten. Omdat deze sector zeer lucratief is, wordt de maximale huurperiode hiervoor op 25 jaar gesteld.

’Blanke boeren’
In 2000 waren er nog vier- tot vijfduizend blanke boeren in Zimbabwe aanwezig. Sinds die tijd zijn de landerijen van deze boeren in een steeds hoger tempo in beslag genomen. Dit gebeurt onder dwang, en veelal met groot geweld. Momenteel verblijven er naar schatting nog maar 500 blanke landeigenaren in heel Zimbabwe, die samen ongeveer drie procent van de landbouwgrond bezitten. Volgens de overheid was dit percentage eerst zeventig procent.

Honger
Sinds de landhervormingen begonnen, heerst er een grote hongersnood in Zimbabwe. Op dit moment heeft meer dan de helft van de bevolking voedselhulp nodig. Volgens de regering zouden de opbrengsten nu weer een stijgende lijn vertonen. Deze verbetering is volgens Joseph Made, de Minister van Landbouw, te danken aan de landhervormingen.

Kritiek
Volgens hulporganisaties en critici van het overheidsbeleid is de oorzaak van de massale hongersnood echter te zoeken bij de verstoringen in de landbouwsector die door het landhervormingsbeleid zijn ontstaan. De regering houdt de oorzaak slechte oogsten van de afgelopen jaren echter op grote droogte.