Greenpeace kan kerntransport niet stoppen

Icoon Binnenlands nieuwsHet is actievoerders van Greenpeace vanmiddag niet gelukt een kerntransport van Borssele naar Le Havre in Frankrijk te voorkomen. Hierdoor kon het kerntransport alsnog doorgang vinden. De politie had eerder vandaag ook al een andere actie van Greenpeace beëindigd.

De actievoerders hadden zich vastgeketend aan de rails, maar het bedrijf 'Structon' dat voor het spoor verantwoordelijk is zette groot materieel in. Eerst probeerden zij de actievoerders los te maken van de rails. Toen dit niet lukte verwijderde het bedrijf het stuk rails waar de actievoerders aan vast zaten. Het stuk rails met de actievoerders eraan vast is naast het spoor gezet. De politie probeert ze nu een voor een te arresteren. Door de hitte had één van de vier demonstranten de actie al gestaakt.

In Le Havre zullen uranium en plutonium uit het afval worden gehaald om te worden opgeslagen voor hergebruik. Na te zijn opgewerkt gaat het afval weer terug naar Nederland. Greenpeace voerde de actie omdat zij vindt dat het afval zonder opwerking moet worden opgeslagen, omdat er volgens de milieuactivisten anders radioactief water in de Noordzee wordt geloosd.

Subheader
'Structon' doet poging actievoerster los te krijgen