''Terreurcel in Nederland ontbonden''

Vannacht meldden we dat in Italië bij een Europese actie tegen terrorisme een belangrijke moslimextremist is opgepakt: Rabei Osman el-Sayed Ahmed, alias 'Mohammed de Egyptenaar'. Uit afgeluisterde telefoongesprekken met hem zou blijken dat er in Nederland een terreurcel actief is geweest, die nu ontbonden is.

Deze onthulling werd vandaag gemeld door de Spaanse krant El Pais. Rabei Osman wordt er van verdacht achter de aanslagen van 11 maart in Madrid te zitten, daarbij vielen ruim 190 doden.

Wat betreft de Nederlandse terreurcel wordt uit transcripties van telefoongesprekken duidelijk dat deze om ''verschillende redenen'' uiteen is gevallen. De cel bestaat nu nog maar uit één persoon, iemand die "nerveus is en net uit de gevangenis komt''. De 33-jarige Osman zegt in een van de afgeluisterde gesprekken ook dat de aanslagen in de Spaanse hoofdstad zijn "project" is geweest.

Uit de informatie die El Pais meldt wordt niet duidelijk of de groep in Nederland of elders in Europa aanslagen wilde plegen. Evenmin staat vast wanneer precies de groep in Nederland is ontbonden.