Staatssecretaris Nijs afgetreden

VVD-staatssecretaris Nijs van Onderwijs is opgestapt. Ze heeft haar conclusies getrokken na het spoeddebat van gisteravond over haar slechte verhouding met minister Van der Hoeven.

"Ik ben een ambitieuze staatssecretaris die lange-termijnplannen heeft om het hoger- en beroepsonderwijs te hervormen op een open en duidelijke manier die de mensen waar het echt om gaat, dichter bij de politiek brengt. Dat vind ik belangrijk voor de Nederlandse samenleving en de Nederlandse kiezer. Ik heb niet het vertrouwen dat ik de ruimte krijg om dit te doen.", aldus Nijs in een eerste verklaring.

In een interview met RTL-Z zei minister van Onderwijs van der Hoeven dat het aftreden van Nijs voor haar als een donderslag bij heldere hemel kwam. Na lang aandringen zei ze het jammer te vinden dat Nijs is afgetreden. Ze maakte echter allesbehalve een aangeslagen indruk.

Verschillende fractievoorzitters hebben inmiddels een reactie op het aftreden van Nijs gegeven. D66-leider Dittrich noemde haar beslissing "verstandig" en Mat Herben (LPF) sprak van een "moedig en verstandig besluit." Wel noemde hij het jammer, dit omdat de LPF "inhoudelijk veelal op haar lijn zat."

PvdA-kamerlid Tichelaar denkt dat Nijs is afgetreden als gevolg van druk uit de VVD-fractie. Deze fractie overwoog volgens Tichelaar tijdens het debat van dinsdagavond al een motie van 'treurnis' van de oppositie te steunen. GroenLinks-leider Halsema hoopt dat Nijs de eer aan zichzelf heeft gehouden en niet is opgestapt door druk uit de coalitie. Ze wil vanmiddag nog een spoeddebat.

VVD-fractieleider Van Aartsen wilde nog niet reageren op het aftreden. Hij wacht eerst een officiŽle mededeling van premier Balkenende af.


Anette Nijs (VVD)