'Arafat gebruikte hulpgelden voor terreur'

MasterG had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsVolgens het actualiteitenprogramma 'Report München' hebben de Palestijnse leider Arafat en de Palestijnse autoriteit de afgelopen jaren op grote schaal internationaal verstrekte hulpgelden aangewend voor de financiering van terreurdaden. Redacteuren van het programma zeggen ook documenten te hebben die bewijzen dat Arafat persoonlijk geld heeft overgemaakt aan de Fatah-beweging en de al-Aqsa Martelaren Brigades.

Een deel van het gebruikte geld komt van een bijdrage van de Europese Unie voor hulp aan het Palestijnse volk. De beschuldigingen aan het adres van Arafat zijn niet nieuw. Israël en de Verenigde Staten hameren er al jaren op dat de Palestijnse leiding corrupt is. Het actualiteitenprogramma 'Report München' zegt nu echter de eerste concrete bewijzen in handen te hebben. ''Het Palestijnse bestuur pompt via een netwerk van 'brievenbusbedrijven' illegaal internationale hulpgelden rond. Hiervoor worden bankrekeningen gebruikt in Londen, Caïro, New York en Genève.''

Opvallend aan dit verhaal is dat Uzrad Lew, die als voormalig vertrouweling van Arafat wordt opgevoerd, tegen de Duitse journalisten verklaarde dat Arafat met behulp van buitenlandse donoren "het grootste financieringsnetwerk voor terreur ter wereld" heeft opgebouwd.

Het antifraudebureau van de Europese Commissie onderzoekt momenteel of er inderdaad Europees geld is gebruikt voor de financiering van terreurdaden tegen Israël. "We wachten nog op een reeks documenten uit Israël en de Palestijnse gebieden voordat we een eindoordeel kunnen vellen", aldus Franz-Hermann Brüner van het bureau OLAF.