'Mensenrechtensituatie Iran slechter dan ooit'

Icoon Buitenlands nieuwsVolgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is de mensenrechtensituatie in Iran nog nooit zo slecht geweest als op dit moment. Dit komt volgens de organisatie door Mohammed Khatami, die sinds 1997 president is. Human Rights beschuldigt de Iraanse rechterlijke macht ervan te hebben gefaald in het bijdragen aan gerechtigheid. In plaats daarvan gelast het de marteling van gevangenen, aldus het rapport.

De dialoog die de Europese Unie voert met Iran over de mensenrechten, heeft tot nu toe niets concreets opgeleverd, aldus de organisatie. De organisatie dringt er bij de Europese Unie op aan om meer druk uit te voeren op Iran tijdens de mensenrechten dialoog die volgende week verder gaat in Teheran. Het rapport van Human Rights Watch legt de nadruk op het voor onbepaalde tijd opsluiten van gevangenen in isoleercellen om zo hun wil te breken.

Amnesty spreekt over steeds voortdurende, schandelijke, overtredingen van mensenrechten door de Iraanse overheid. Wel is Amnesty International minder sceptisch over de dialoog die de Europese Unie met Iran voert. Zij wijten het niet verbeteren van de mensenrechtensituatie aan het doodgelopen overleg tussen Iraanse hervormingsgezinden en voorstanders van een hard beleid. Ook zeggen zij dat het erop lijkt dat sinds de overwinning van de conservatieven in Iran in februari de situatie iets is verbeterd, althans oppervlakkig.

Er is een wet aangenomen in Iran die martelingen verbied. Ook zijn er instructies rondgegaan waarin staat dat fatsoenlijke procedures moeten worden gevolgd tijdens arrestaties en gevangenschap. Of deze wet goed wordt nageleefd, zal in de komende maanden blijken.

Subheader
De Iraanse president Mohammed Khatami