Ophef over eerste Franse homohuwelijk

Het homohuwelijk verhit de politieke gemoederen in Frankrijk. In Bègles, een plaatsje bij Bordeaux, werd vandaag het eerste Franse huwelijk tussen twee mannen gesloten. De Franse regering is laaiend, minister De Villepin (Binnenlandse Zaken) stelde sancties in het vooruitzicht tegen burgemeester Noël Mamère die het huwelijk voltrok.

Burgemeester Mamère, tevens parlementslid voor de Franse Groenen, had ondanks waarschuwingen uit 'Parijs' geweigerd af te zien van de huwelijksvoltrekking. Onder grote belangstelling trouwden vandaag Stéphane Chapin, een 33-jarige verpleger, en Bertrand Charpentier, een winkelbediende van 31, in de Zuid-Franse gemeente. Minister van Justitie Perben eist echter dat het huwelijk nietig wordt verklaard. Hij zal daarvoor een verzoek indienen bij de rechtbank in Bordeaux.

'Nul en generlei waarde'
De Justitie-minister noemde de verbintenis tussen de twee mannen van 'nul en generlei waarde'. Hij wil dat er een justitieel onderzoek wordt ingesteld naar de sluiting van het huwelijk. Ook president Chirac en premier Raffarin keerden zich tegen de rebelse burgemeester. Raffarin dreigt om Mamère zijn burgemeestersfunctie af te laten nemen. Mamère zou niet het recht hebben het paar te trouwen, aangezien deze niet woonachtig zijn in Bègles.


Eerste Franse homohuwelijk verhit gemoederen
Bertrand Charpentier (rechts) en Stephane Chapin