Taliban waren bereid tot uitlevering Bin Laden

Voor de aanslagen van 11 september is er overleg geweest tussen het streng islamitische Taliban bewind en de Verenigde Staten over de uitlevering van Bin Laden. Deze geheime ontmoeting zou plaats hebben gevonden in Frankfurt, zo vertelde de Afghaans-Amerikaanse zakenman Kabir Mohabbat in een Duitse documentaire. Er werd geen akkoord bereikt.

"Jullie kunnen hem krijgen als de Amerikanen er klaar voor zijn.", zou de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken hebben gezegd, aldus Mohabbat. De Duitse europarlementariër Elmar Brok heeft bevestigd dat hij Mohabbat in contact heeft gebracht met de Amerikanen. Mohabbet gaf in dit overleg aan "dat de Taliban bepaalde ideeën hadden over het uitleveren van Bin Laden, niet aan de VS maar aan een derde land of aan het Hof van Justitie in Den Haag".

Na de aanslagen van 11 september heeft de VS de Taliban een ultimatum gesteld, met als eis Bin Laden binnen 24 uur uit te leveren. Aan deze eis heeft de Taliban niet voldaan en enkele weken later is Afghanistan binnengevallen.