Sharon zet twee ministers uit kabinet

Premier Sharon van Israël heeft twee ministers uit zijn kabinet gezet. De ultrarechtse ministers Lieberman en Elon bleven zich verzetten tegen het omstreden Gazaplan dat Sharon dit weekeinde in stemming wil brengen.

Het is nog onzeker of het ontslag ingaat op het tijdstip dat Sharon wil, omdat de ministers hebben geweigerd de ontslagbrief persoonlijk aan te nemen. Het ontslag gaat 48 uur na ontvangst van de brief in. Door de brief niet aan te nemen wil Elon toch zondag aan de stemming deelnemen.

Elon werd ook telefonisch door Sharon ontslagen. Elon zei echter niet zeker te zijn of hij door Sharon of door Yatzpan, de komiek/imitator van Sharon, was gebeld.

Door het ontslaan van Avigor Lieberman (minister van Transport) en Benny Elon (Toerisme) krijgt Sharon een kabinetsmeerderheid voor zijn voorstel om alle nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen. Zonder het ontslag komt Sharon één stem tekort.

Ook een aantal Likudministers verzet zich, onder leiding van ex-premier en minister van Financiën Netanyahu, tegen het vertrek uit de Gazastrook en de ontruiming van een aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Netanyahu geldt als Sharons belangrijkste rivaal voor het leiderschap van de Likudpartij.

Nog maar een paar weken geleden wees een meerderheid van de Likud partij het Gazaplan af in een referendum. Een meerderheid van de Israëlische bevolking is echter wel voor terugtrekking uit de Gazastrook.