Peiling: lage opkomst Europa-verkiezingen

verkiezingen europarlementEen 'bedroevende opkomst'. Dat voorspelt opiniepeiler Maurice de Hond voor de Europese verkiezingen van donderdag 10 juni. Volgens De Hond zal het opkomstpercentage zelfs nog onder dat van de verkiezingen van 1999 blijven steken, toen 29,9 procent van de kiezers naar de stembus kwam.

De opiniepeiler verwacht een opkomst van 25 à 30 procent. Bij de voorspelling van de uitslag houdt De Hond vanwege de geringe opkomst een slag om de arm. Het is nog maar zeer de vraag of D66 en de LPF genoeg stemmen halen voor een zetel. Daarvoor is 3,8 procent van de stemmen nodig. De nieuwe partijen Partij voor de Dieren en Europa Transparent maken volgens De Hond wel een goede kans om de kiesdrempel te halen.

Winst voor het CDA
De lage opkomst lijkt gunstig uit te pakken voor het CDA. In de reguliere peilingen staat de partij op fors verlies, maar in Europa stevenen ze af op negen of tien zetels. Voor de PvdA worden zes of zeven zetels verwacht, voor de VVD vijf of zes. De combinatie ChristenUnie/SGP staat op twee zetels en SP en GroenLinks halen er beide één.

-
Zie ook: Wegwijs bij de Europees-Parlementverkiezingen 2004