VN-rapport kritisch over Lubbers

Ruud Lubbers heeft gisteren het rapport van het VN-onderzoek - naar de beschuldiging dat hij een vrouw seksueel geÔntimideerd zou hebben - ontvangen. Ingewijden melden dat het rapport kritisch van toon is.

De hoge commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties bereidt nu een antwoord voor. VN-secretaris-generaal Kofi Annan wacht eerst het antwoord van Lubbers af voordat hij verdere stappen onderneemt.

Bronnen zeggen dat het VN-rapport niet alleen de officiŽle klacht van een vrouwelijk UNHCR-staflid behandelt. Ook drie andere anonieme UNHCR-medewerksters, van wie zeker twee vergelijkbare aantijgingen tegen Lubbers hebben geuit, zijn meegenomen. Dat de drie geen klacht hebben ingediend, zou volgens de onderzoekers te maken hebben met intimidatie door Lubbers van zijn personeel. .

De UNHCR-medewerkster die officieel geklaagd heeft, beweert dat Lubbers haar op 18 december 2003 seksueel zou hebben geÔntimideerd. Lubbers ontkent dit. Hij zou de vrouw vriendelijk bij de taille de kamer hebben uitgeleid. Daarbij zouden twee medewerkers van Lubbers aanwezig zijn geweest.