Helft opbrengst Eurocollecte gaat op aan kosten

Icoon Financieel nieuws Bijna de helft van de opbrengst van de Eurocollecte is opgegaan aan kosten, en is dus niet bij goede doelen terecht gekomen. Tijdens de overgang van de gulden op de euro werden oude munten door onder andere de Stichting Eurocollecte huis aan huis opgehaald.

Volgens het radioprogramma De Ochtenden heeft de totale collecte en de afhandeling zes miljoen euro gekost. Dit is 46% van de totale opbrengst van 13,1 miljoen. Er ging 2,2 miljoen op aan de sortering van de munten door de Koninklijke Nederlandse Munt in Lelystad en aan het vervoer van buitenlandse munten naar het land van herkomst. De overige 3,8 miljoen ging naar andere kosten zoals personeel en publiciteit.

De collecte leverde uiteindelijk tien miljoen minder op dan was verwacht. Volgens voorzitter Paul Nouwen is de lage opbrengst te wijten aan een tegenvallend aantal collectanten. Bovendien bleek 90 procent van het opgehaalde geld uit vreemde munten te bestaan, wat niet was verwacht.

Andere initiatieven zoals Coins for Care deden het aanmerkelijk beter. Hierbij werd 3,5 miljoen opgehaald tegen slechts vier procent kosten. Volgens Ester Jacobs, initiatiefneemster, valt de Stichting Eurocollecte wel iets te verwijten. Zo zou de samenwerking met Coins for Care maar moeizaam op gang zijn gekomen, waardoor er hogere tarieven voor het sorteren van de munten betaald moesten worden.