[update] Geheimzinnigheid omhult Bilderbergconferentie

Ongeveer 130 Europese en Noord-Amerikaanse topzakenlieden en -diplomaten en politici zijn deze week bijeen tijdens de 52e Bilderbergconferentie om te praten over de Europees-Amerikaanse verhoudingen. De conferentie, gehouden in het Italiaanse Stresa, is volgens de organisatoren bedoeld als forum voor de prominenten der aarde om, niet gehinderd door de aanwezigheid van de media, vrijuit van gedachten te kunnen wisselen over belangrijke onderwerpen. En dat klopt ook. Wat ter tafel komt is geheim en de bijeenkomst is door geheimzinnigheid omhuld. De pers is niet welkom.

Nederland is aanwezig met afgevaardigden als Antony Burgmans van Unilever, Jeroen van der Veer van Shell en Hans Wijers van Akzo Nobel. Ook eurocommissaris Frits Bolkestein en koningin Beatrix staan op de gastenlijst. Uit de Verenigde Staten komen onder anderen de voormalige onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Holbrooke, topbankier David Rockefeller en oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger. De deelnemers worden geselecteerd op basis van hun ervaring, kennis en standpunten.

Zondag zal de vergadering met dezelfde geheimzinnigheid worden afgesloten. Alle betrokkenen hebben een zwijgplicht.

De Bilderbergconferentie is vernoemd naar het Nederlandse hotel Bilderberg in Arnhem. Daar werd in 1954 voor het eerst een conferentie gehouden op initiatief van prins Bernhard.

Update 19:10 uur
Panzer_V liet ons weten dat er ook een lijst is van aanwezige mensen op Bilderberg.