Gratis matglas tegen muurschildering blote vrouw

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Amsterdamse Jacob van Lennepkade heeft een muurschildering van een naakte vrouw voor nogal wat opschudding gezorgd. Vier bewoners die hun beklag hebben gedaan over de betreffende muurschildering hebben nu een aanbod gekregen voor gratis matglas, vitrage en planten om het zicht voor hun zo veel mogelijk te beperken.

De wethouder van het stadsdeel Oud-West heeft dit beslist, nadat Marokkaanse bewoners in die straat hadden geklaagd over de muurschildering. Het stadsdeel had al een voorgevoel dat er klachten zouden komen van allochtone bewoners en ging daarom vooraf bij de bewoners langs. Hoewel de vier bewoners het niet eens waren met het plan, bleek dat de meerderheid van de bewoners toch enthousiast was over de muurschildering.

De kunstenaar Oomen is zelf teleurgesteld over de klachten. "Ik vind het vervelend dat hun woongenot wordt aangetast en begrijp hun standpunten. Maar ze wonen wel in Amsterdam." Ook autochtone vrouwen zouden hebben geklaagd over de muurschildering. Zij vinden dat de vrouw geportretteerd wordt als lustobject.

Voorlopig heeft nog niemand een aanvraag ingediend.


Het kunstwerk, een liefdesgedicht van Jacob van Lennep en een ode aan de vrouw. Volgens het Stadsdeel een voorbeeld van functioneel bloot, waar niets aan wordt veranderd.