Autofabrikant veroordeeld tot miljoenen schadevergoeding

midyan67 had ons via de nieuws-submit te melden:

De Californische juryrechtbank heeft in een zaak tegen automobielfabrikant Ford, de fabrikant veroordeeld tot het betalen van 246 miljoen dollar (ruim 200 miljoen euro)schadevergoeding. De zaak werd aangespannen door een 49-jarige vrouw die in 2002 verlamd raakte, nadat ze met haar vijf jaar oude Ford Explorer over de kop was geslagen bij een uitwijkmanoeuvre.

Ford USA bestrijdt overigens dat de Explorer een onveilige auto is en gaat daarom hoogstwaarschijnlijk in beroep tegen de uitspraak. Volgens hen was het ongeluk te wijten aan de vrouw zelf.

Uit diverse onderzoeken blijkt overigens dat auto's van dit type, de SUV (Sports Utility Vehicle), vaker bij (eenzijdige) ongelukken zijn betrokken, onder meer vanwege hun hogere gewicht en vooral ook hogere zwaartepunt. Ook lag Ford een aantal jaren terug al onder vuur, nadat bekend werd dat de Explorer relatief vaak bij ongelukken was betrokken, waarbij een deel van de oorzaak terug was te voeren op de meegeleverde Firestone autobanden. Hierbij claimde ook de bandenfabrikant al dat het zou gaan om een ontwerpfout in de auto en niet in de band.

Ford Explorer 1997
Ford Explorer '97