Snelheid bij wegwerkzaamheden omhoog

De maximumsnelheid bij wegwerkzaamheden gaat deze zomer in veel gevallen omhoog van 70 naar 90 kilometer per uur. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat komt hiermee de automobilist tegemoet. Uit onderzoek bleek namelijk dat er onveilige situaties ontstonden omdat bestuurders zich ergerden aan lage snelheid.

Het gaat overigens niet om alle werkzaamheden. Enkel als er niemand fysiek aan het werk is of als de werkplek wordt afgescheiden met behulp van een betonnen barrière gaat de snelheid omhoog. Bovendien gaat Rijkswaterstaat werken met variabele snelheden, wat betekent dat straks alleen op de baan direct naast waar gewerkt wordt een maximum van 70 kilometer per uur geldt.

De veiligheid van de werklieden komt niet in het geding. "We komen alleen tegemoet aan de wensen van de weggebruiker. Uit de Filemonitor 2003 van Rijkswaterstaat, een onderzoek onder weggebruikers, en uit de reacties die binnenkomen via onze informatielijn blijkt dat weggebruikers zich soms ergeren aan de lage maximumsnelheden bij wegwerkzaamheden. Vooral op plaatsen waar de weginrichting een hogere snelheid toelaat en waar wegwerkers op dat moment niet aan het werk zijn. Daarom hebben we besloten de maximumsnelheid wat te verhogen", aldus een woordvoerder van het ministerie.