Europa heeft grote breedband-achterstand

Europa loopt mijlenver achter op het gebied van breedband-internet. Dat zegt Paul Naastepad, die onlangs werd benoemd tot voorzitter van de 'Fibre-To- The-Home Council Europe', een belangenorganisatie die onlangs door dertig grote Europese leveranciers in de ict-sector opgericht is. Volgens hem lopen Amerika en Japan een stuk verder voor. Zo is het in Japan standaard dat een verbinding 100 Mb per seconde is. In Nederland is net 4 Mb per seconde op de markt.

'Fibre-To- The-Home Council Europe' heeft als doel het gebruik van glasvezeltechnologie te stimuleren. Volgens hen is een goede breedbandverbinding belangrijk voor de concurrentiepositie van Nederland en de rest van Europa. "'Glasvezel tot aan de voordeur’ is een ’must’. Het streven is het huidige Japanse niveau van tenminste 100 Mb per seconde omstreeks 2010 voor alle inwoners van Europa te bereiken. Een dergelijke snelheid is geen overbodige luxe bij gelijktijdig gebruik van meerdere pc's, spelcomputers, televisies, radio's en personal-videorecorders in de woning. Ook systemen voor veiligheid alsmede voor monitoring op afstand van iemands gezondheid vergen de nodige capaciteit."

Grote delen van Nederland zijn al met glasvezel aan elkaar verbonden. Maar de verbinding tot aan de voordeur ontbreekt vaak nog. "Probleem is dat dit enorme investeringen vereist. Het graafwerk is daarbij verreweg de grootste kostenpost. Want om elke woning te verbinden moet de Nederlandse bodem massaal open", aldus Naastepad. Tot aan de deur moeten wij het nu nog steeds doen met Coax- en koperlijnen. "Terwijl internettoegang van 1 Mb per seconde in Europa net in zwang begint te komen, zit Japan volgend jaar op 1 Gb per seconde. Dat is het duizendvoudige. We willen beter zijn dan Japan. Maar in de praktijk wordt de achterstand alleen maar groter. Daar komt nog bij dat de Japanse gebruiker hiervoor ongeveer hetzelfde moet betalen."

In Japan staan alle neuzen wel dezelfde kant op. De overheid stimuleert de snelle verbindingen op alle fronten. Volgens Naastepad kan Nederland straks als voorzitter van de Europese Unie de sier maken door het probleem rond glasvezel bij de horens te pakken.