Bedrijf komt met zelfvernietigende dvd

In Frankrijk is een bedrijf er in geslaagd een wegwerp-dvd te ontwikkelen die zichzelf na ongeveer acht uur wist. Dit is overigens niet de eerste zelfvernietigende dvd. Eerder al was er een Amerikaans bedrijf dat vorig jaar met een '48 uurs-versie' op de markt kwam, de EZ-D.

De nieuwe dvd-d, zoals deze standaard door de fransen wordt genoemd, is net als de originele dvd gemaakt van polycarbonaat, maar bezit in tegenstelling tot de gewone dvd een extra deklaag die een oxidatieproces opstart zodra het schijfje in contact komt met lucht. Het starten van dit zelfvernietigingsproces kan bij de productie worden 'ingesteld' op 8 tot 24 uur.

De ontwikkelaars van deze dvd-d claimen dat hun schijfje een stuk goedkoper te produceren is dan de EZ-D van de Amerikaanse concurrent. Daarbij zou de vernietiging van de inhoud dermate succesvol zijn, dat pogingen om het schijfje te repareren extreem moeilijk zijn.

Met deze zelfvernietigende dvd's richten de fabrikanten zich vooral op de verhuurmarkt. De dvd-d geeft de consument eenvoudig toegang tot films of muziek op huurbasis, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het op tijd terugbrengen van de schijfjes.

Mediagigant Buena Vista Home Entertainment is vorig jaar al begonnen met het uitbrengen van films op EZ-D. Ook volgt de eerste film op dvd-d al snel. Maar ondanks de interesse van filmstudio's hebben de mediabedrijven nog één groot obstakel uit de weg te ruimen: zelfvernietigende dvd's zijn bij de consument voor alsnog geen groot succes.