Ayaan Hirsi Ali daagt belager uit

VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft onlangs een jongeman een mes in de handen gedrukt die zei dat ze gedood behoorde te worden. Onder de woorden ''als je me dood wilt hebben moet je het het zelf doen'', overhandigde de liberale politicus de man het steekwapen. Hishi Ali schrijft dit vandaag in haar column in het Algemeen Dagblad.

Het VVD-Kamerlid beschrijft hoe ze vorige week donderdag in cafÚ-restaurant Dudok in Den Haag door een ongeveer 24-jarige man op de schouders werd getikt die zei: ''Mevrouw, ik hoop echt van harte dat de Moedjahedien u pakken en doodmaken.'' Hierop overhandigde Hirshi Ali haar belager het mes. De man reageerde hierop geschrokken en zei dat hij dat niet wilde omdat hij bang was voor gevangenisstraf.

Er ontspon zich tussen de twee een discussie waarna de jongeman, die sprak met een 'zachte g', hierop zijn verontschuldigingen aanbood. Hij zei S. te heten en uit Tilburg te komen. Het gaat om een donkerblonde man; de VVD-politica vermoedt dan ook dat het om een tot de islam bekeerde Nederlander gaat.


Hirsi Ali schrijft dat ze al veel bedreigingen via telefoon en post heeft gekregen: ''Soms schreeuwden boze jonge mannen mij op straat toe dat ik dood moest, maar niet ÚÚn dreigement heeft zo'n sterke indruk op mij gemaakt als dat van afgelopen donderdag''