Nederlander voelt zich steeds veiliger

Icoon Binnenlands nieuwsDe gemiddelde Nederlander voelt zich steeds veiliger op eigen bodem. Waar het aantal onvertrouwd voelenden vorig jaar nog zo rond de dertig procent zweefde, ligt het percentage in de eerste maanden van 2004 meer dan 3 procent lager. Ruim een kwart van de Hollanders (26,9 procent) liet weten zo af en toe een onveilig gevoel over zich heen te krijgen.

De laatste jaren is het aantal mensen dat zich wel eens in het nauw gedreven voelt gestaag minder geworden. Ook de hoeveelheid mensen die zich veelvuldig angstig voelt zit de laatste jaren in een dalende tendens. Dit aantal ligt nu op 4,4 procent, wat een daling van een procent in twee jaar betekent.

De waarschijnlijke redenen voor de positieve resultaten zijn te vinden in de steeds makkelijker in te roepen politie-eenheden. Wel wordt er de laatste jaren minder snel aangifte gedaan door gedupeerden, waar de politie overigens nog dit jaar iets aan gaat veranderen. Naast het ontwikkelen van een programma voor het aangeven van misdrijven via internet is de politie ook bezig met het opzetten van een telefonisch contactmiddel.