Amerikaanse dienstplicht mogelijk terug

stimpy2 vertaalde, herschreef en submitte het volgende bericht:

In de Amerikaanse Senaat liggen momenteel twee wetsvoorstellen die de dienstplicht weer in moeten gaan stellen. De huidige regering probeert de dienstplicht na de verkiezingen aan het einde van dit jaar in te voeren. In de lente van 2005 moeten de wetten dan van kracht worden. De huidige regering probeert deze wetgeving geruisloos in te voeren, terwijl de aandacht van het publiek gevestigd is op de verkiezingen.

De dienstplicht is een niet-populair onderwerp bij de verkiezingen. Desondanks zeggen militaire experts en invloedrijke congresleden dat als minister Rumsfelds voorspelling van een 'langdurige oorlog' in Irak en Afghanistan uitkomt, de VS geen andere mogelijkheid hebben dan de dienstplicht invoeren om het aantal beschikbare soldaten op peil te houden.

Onder de dienstplicht uitkomen zal een stuk moeilijker worden dan voorheen. Studeren of emigreren naar Canada zijn geen ontsnappingsmogelijkheden meer. In december 2001 ondertekenden Canada en de VS een 'smart border declaration', die gebruikt kan worden om mogelijke weigerende dienstplichtigen binnen de eigen grens te houden.

Hervormingen die erop gericht zijn om de kans op het vervullen van de dienstplicht evenrediger te maken naar geslacht en status maken het ook onmogelijk om een goede opleiding als 'vrijbrief' te gebruiken. Eerstejaars hebben nog maar een uitstelmogelijkheid tot het einde van het semester; ouderejaars tot het einde van het academisch jaar.