Projectiel ontploft bij politiebureau Heiloo

Vannacht is het politiebureau van Heiloo, nabij Alkmaar, beschadigd geraakt door een explosief projectiel dat bij de voordeur tot ontploffing werd gebracht. Door de ontploffing sneuvelden in de entree enkele ruiten bij de deur en lampen in het plafond.

De explosie werd veroorzaakt met behulp van een buis waarin kruit was gestopt. De buis werd zo'n 50 meter verder teruggevonden in de hal van een tegenovergelegen appartementencomplex. De buis was daar dwars door een ruit geslagen en had óók daar schade veroorzaakt aan ruiten en een kozijn. Er zijn geen gewonden gevallen.

De ontploffing is mogelijk een uit de hand gelopen Luilak grap. Ieder jaar wordt er in de nacht van vrijdag op zaterdag voor Pinksteren Luilak gevierd in een groot deel van Noord-Holland, evenals een aantal andere plaatsen in het land. Jonge kinderen gaan 's morgens heel vroeg de straat op om buurtgenoten wakker te maken met rammelende blikjes aan hun fiets en toeters. De wat oudere jeugd beklad ramen met boter danwel zeep en steekt soms wat vuurwerk af. De Luilakviering ontaardt af en toe in het plegen van vernielingen door groepen jongeren

De politiemeldkamer in de regio Noord-Holland Noord heeft afgelopen nacht 150 meldingen meer dan normaal ontvangen. Deze kunnen in verband worden gebracht met de Luilak 'viering'. De toename had vooral te maken met overlast veroorzaakt door jeugd omdat ze smeerden met boter, eieren gooiden, kleine brandjes stichtten, geluidsoverlast veroorzaakten en andere vormen van baldadigheid pleegden. De politie had zo'n 30% meer agenten dan normaal op straat. Door de hele regio sneuvelden er wel ruiten en ook dreigde het op enkele plekken op een handgemeen uit te lopen. In de meeste gevallen konden agenten escalaties voorkomen.

Wat betreft de ontploffing in Heiloo verricht de technische recherche nader onderzoek.