VVD: Kabinetscrisis om kiesstelsel

Icoon politiek binnenland nieuwsDe VVD-fractie in de Tweede Kamer is verbolgen over D66-minister Thom de Graaf, die concessies wil doen aan het CDA en oppositiepartij PvdA over het nieuwe kiesstelsel. De VVD accepteert niet dat De Graaf de partij passeert. "Dat kan niet. Dan blaast hij de coalitie op", waarschuwt fractievoorzitter Van Aartsen in de Telegraaf.

Van Aartsen vindt niet dat rond het debat over het kiesstelsel 'de geur mag blijven hangen dat er lekker zaken valt te doen met PvdA en CDA'. Hij verwijt Balkenende open te staan voor een verbond met de grootste oppositiepartij. Het CDA reageert kwaad. "Hij heeft boter op zijn hoofd. Wij houden ons keurig aan het regeerakkoord. Dat kan de VVD niet zeggen", aldus bronnen in de top van het CDA.

In het door De Graaf uitgewerkte kiesstelsel mogen kiezers voortaan twee stemmen uitbrengen, een landelijke en een regionale. Geen van de politieke partijen is echter echt tevreden met het plan dat nu op tafel ligt. Woensdag deed de D66-minister daarom concessies om het CDA en de PvdA tegemoet te komen. De partijen hebben samen een meerderheid in het parlement.

Uitstel
De VVD is van mening dat de beslissing over het nieuwe kiesstelsel uitgesteld dient te worden tot het najaar. Dit geeft de minister de tijd om met uitgewerkte alternatieven te komen, die mogelijk wel op steun van de VVD en kleinere partijen kunnen rekenen. Vorige week werd er al spoedoverleg gevoerd tussen kabinetsleden en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. De Graaf zou vrezen dat van het nieuwe kiesstelsel, voor D66 een voorwaarde voor kabinetsdeelname, weinig terechtkomt.