IsraŽl arresteert Britse journalist

Icoon Buitenlands nieuwsPeter Hounam, de journalist die in 1986 'atoomspion' Mordechai Vanunu interviewde, is in Jeruzalem door de IsraŽlische binnenlandse veiligheidsdienst gearresteerd. Hounam was in IsraŽl om voor de BBC een documentaire te maken over Vanunu. De BBC laat in een reactie weten 'zeer bezorgd' te zijn over de arrestatie.

Hounam publiceerde in 1986 in de Engelse krant Sunday Times een interview met Vanunu. In het verhaal werd onder meer duidelijk dat IsraŽl in het geheim 200 kernkoppen had gefabriceerd. Kort na de publicatie verdween de voormalige kerntechnicus spoorloos. Pas anderhalve maand later werd duidelijk dat hij in IsraŽl gevangen zat. Hij was door de IsraŽlische geheime dienst van Londen naar Rome gelokt, en daar opgepakt en naar IsraŽl gesmokkeld.

Vanunu werd tot achttien jaar cel veroordeeld wegens spionage en hoogverraad. Vorige maand kwam hij vrij. Peter Hounam wachtte hem bij de gevangenispoort op. Bij de vrijlating gold als voorwaarde dat Vanunu geen interviews zou geven of buitenlanders zou ontmoeten. Het is niet duidelijk of de arrestatie van Hounam hier mee te maken heeft. De autoriteiten in IsraŽl hebben een verbod afgekondigd op de verstrekking van details over de arrestatie. Hounam zou 'veiligheidsregels' hebben overtreden.