[update] Klopjacht op de Kalief van Keulen

In Duitsland is de Turkse moslimleider Metin Kaplan spoorloos verdwenen. Gisteren oordeelde een rechtbank in MŁnster dat Kaplan, de 'Kalief van Keulen', mag worden uitgeleverd aan zijn moederland. Turkije wil Kaplan veroordelen wegens hoogverraad en terrorisme. Waarschijnlijk zit de moslimradicaal ondergedoken.

Kaplan is leider van een organisatie die de regering van Turkije met geweld omver wil werpen in zijn streven naar heroprichting van het moslimwereldrijk, het zogeheten Kalifaat. Hij wordt er onder meer van verdacht het meesterbrein te zijn achter een eind jaren 90 verijdelde terreuraanslag in Ankara die een enorme omvang moest hebben.

De rechtbank in MŁnster verwierp het vonnis van twee lagere rechters. Rechtbanken in Keulen en DŁsseldorf oordeelden eerder dat de radicale moslimleider niet mocht worden uitgeleverd omdat hij in Turkije de doodstraf kan krijgen. Kaplan zat eerder vier jaar celstraf uit in Duitsland wegen het aanzetten tot moord op een tegenstander. Na zijn vrijlating verzette hij zich tot gisteren met succes tegen zijn uitlevering.


Metin Kaplan, de 'Kalief van Keulen'.


Update 17:55
De Duitse justitie is inmiddels bezig met een grootscheepse klopjacht op Kaplan. Een arrestatiebevel is uitgevaardigd en honderd politierechercheurs houden zich bezig met de opsporing van de Kalief van Keulen.

In Duitsland houdt men er terdege rekening mee dat de Kalief naar Nederland is uitgeweken, en in ons land ondergedoken zit. Vorige week berichtte de Telegraaf nog uitgebreid over het Nederlandse netwerk van Kaplan.

In Duitsland is de aan Kaplan geliŽerde stichting Dienaren Van De Islam al geruime tijd verboden. In Nederland staat de stichting echter nog altijd officieel geregistreerd.