Klachtenregen bij LAKS

nlboy had ons via de nieuws-submit te melden:

EindexamenNa ruim een week examens zijn er bij het de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al ruim 13.700 klachten binnengekomen. Dinsdag stond de lijn roodgloeiend, in één dag kwam er ongeveer 10.000 meldingen binnen.

Tot nu toe kwamen de meeste klachten binnen over het vwo-examen geschiedenis. Volgens de woordvoerster een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Dit jaar was er onder meer verwarring over een verkeerde bronverwijzing. De Centrale examencommissie vaststelling opgaven (Cevo), die verantwoordelijk is voor de eindnormering, heeft al gezegd met de fout rekening te zullen houden bij de beoordeling.

Ook het havo-examen geschiedenis was een bron van klachten. Ongeveer 2300 leerlingen namen contact op met LAKS. Veel van hen ervoeren het examen als te moeilijk en te lang. Ook dit examen was niet zoals het had horen te zijn. Zo werd er in vraag 9 melding gemaakt van de afkorting NVSH (Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming). Deze afkorting kwam de meeste kandidaten echter niet bekend voor en na wat zoekwerk bleek ook dat de kandidaten deze vereniging niet hoefden te kennen. Het Cevo heeft inmiddels besloten de kandidaten bij de uiteindelijke normering voor deze vraag een extra punt te geven.

Het LAKS kreeg dinsdag van een school uit Amsterdam de melding dat voor de examenzaal van de school een ernstig ongeluk was gebeurd waar de kandidaten het uitzicht op hadden. De onderwijsinspectie kijkt in hoeverre hier compensatie op zijn plaats is.

Neem ook eens een kijkje in het examenforum van FOK!