SMS'je als de vuilniswagen komt

Heb jij ook wel eens de vuilniswagen net gemist, zodat je nog een week tegen je vuilniszakken aan moet kijken? In BelgiŰ hoeft dit niet meer. Binnenkort wordt het voor een groot deel van BelgiŰ mogelijk een berichtje op de mobiele telefoon te krijgen, als waarschuwing dat je de vuilnis buiten moet zetten.

"Vanaf nu heeft niemand nog een excuus om het afval te laat buiten te zetten", zegt woordvoerster Annick Maes van de gemeentelijke huisvuilophaaldienst. "We verwachten geen stormloop voor dit nieuwe systeem. Het is meer een extra service waarbij we inspelen op de moderne technologieŰn die nu voorhanden zijn. We stellen immers vast dat veel mensen regelmatig de afvalkalender vergeten te bekijken".

Vanaf beging dit jaar liep er al een experiment in het Belgische Aalst. Omdat zich daar al meer dan 600 gezinnen hebben ingeschreven, wordt het SMS-gebied nu flink uitgebreid met 43.000 inwoners.

Er zijn overigens wel kosten verbonden aan de dienst. Per ontvangen berichtje betalen de inwoners 0,25 euro. Bij elke ophaalronde, ongeveer een 50-tal per jaar, krijgen ze dan een SMS'je om te waarschuwen dat de ophaalploeg op komst is. Het bericht wordt verstuurd de dag voor de inzameling en op een tijdstip dat de bewoners zelf in kunnen stellen. Of de dienst ook in Nederland aangeboden gaat worden, is nog onbekend.