Veel Nederlanders weten niets over Pinksteren

Aanstaande zondag en maandag is het weer zover: Pinksteren. Voor veel Nederlanders betekent dit echter niet meer dan een extra vrije dag; ruim de helft van de Nederlanders weet niet wat Pinksteren van oorsprong betekent. Dit blijkt uit een onderzoek door het NIPO, in opdracht van de NCRV-gids, onder 547 Nederlanders.

Met Pinksteren herdenken christenen de nederdaling van de Heilige Geest op de apostelen: de voornaamste twaalf leerlingen van Jezus en eerste verkondigers van het christendom. 47 procent van de ondervraagden wist dit, 41 procent dacht dat Pinksteren iets te maken heeft met de opstanding van Jezus, terwijl men dat met Pasen herdenkt. Achttien procent noemde Pinksteren simpelweg een "meifeest".

Dertien procent van de ondervraagden zei in het Pinksterweekend een kerkdienst te zullen bezoeken, 74 procent zal dit zeker niet doen, de rest twijfelt nog. Tienduizenden mensen zullen het jaarlijkse festival Pinkpop bezoeken, maar of dat veel met de nederdaling van de Heilige geest op de apostelen te maken heeft...