Kamer: Geen verlof zeden-tbs'ers

Naar aanleiding van de ontvoering en het seksueel misbruik van de 13-jarige Wei Wei Hu wil een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en LPF dat zedendelinquenten niet meer wordt toegestaan om op proefverlof te gaan. De Kamer vergadert morgen met minister Donner van Justitie over het tbs-systeem. De VVD laat weten meer heil te zien in elektronisch toezicht tijdens een verlof.

De 37-jarige ontvoerder van Wei Wei was op het moment van de gijzeling niet teruggekeerd van zijn onbegeleid proefverlof. De man behoorde vast te zitten in een tbs-kliniek in Utrecht. Hij zou in 1994 ook al veroordeeld zijn voor soortgelijke feiten.

PvdA-Kamerlid Wolfsen vindt dat Donner in grote problemen is gekomen omdat de minister vorig jaar beter toezicht had beloofd op tbs'ers die verlof hebben. Wolfsen wijst erop dat de ontvoerder van Wei Wei Hu al sinds 11 mei niet van proefverlof was teruggekeerd, en dat jusitie daartegen kennelijk niets ondernomen heeft.

CDA'er Joldersma en LPF'er Eerdmans zijn het met de PvdA eens wat betreft het schrappen van het proefverlof. Eerdmans stelt zelfs voor om de dader voor de keuze te stellen: ''Chemische castratie of nooit meer vrij''.

Ieder jaar gaan zo'n 90 tbs-patienten er tijdens hun verlof vandoor. Meestal gaat het volgens het ministerie van Justitie om een korte periode zonder dat de betrokkene zich schuldig maakt aan strafbare feiten.