Golfbaan in Kaboel heropend

Sinds kort is het weer mogelijk om golf te spelen in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Hoewel er geen gras te bekennen is en de waterpartijen opgedroogd zijn, hebben twee vroegere leden van de Golfclub Kaboel de golfbaan nieuw leven ingeblazen.

"Tijdens de oorlog met Rusland moesten we de vereniging opheffen", aldus de 46-jarige golfer Mohammad Afzal Abdul. "Toen de mujahadeen de macht grepen in Kaboel werd de golfbaan weer geopend, maar toen de burgeroorlog begon, moesten we weer sluiten." Dit bleef zo onder het regime van de Taliban, aangezien golf werd geassocieerd met rijke Westerse diplomaten.

De afgelopen maanden zijn echter alle mijnen van het terrein verwijderd en een raketlanceerinrichting en drie tanks uit de tijd van de Sovjet-Unie zijn verplaatst. "Wat we nodig hebben zijn mensen die komen spelen en ons helpen met het financieren van nieuw gras en de toegang tot water", geeft Abdul aan.

Om de prijs hoeven ge´nteresseerde golfers het niet te laten. Voor twee rondjes over de negenhole-baan ben je omgerekend tien dollar kwijt. Een lidmaatschap kost vanaf 2005 zestig dollar per jaar. Daarvoor moet je je eigen clubs, ballen en tees meenemen, maar heb je wel de mogelijkheid om een hole-in-one proberen te slaan op bijvoorbeeld de eerste hole: een 340 meter lange par4, welke plotseling scherp daalt en dan overgaat in een wijds, kaal gebied dat doorkruist wordt door een grindpad.

Inmiddels hebben tien buitenlanders een bezoek gebracht aan de golfbaan. De oprichters hebben hun hoop gezet op de hulpverleners, diplomaten en journalisten die in Kaboel verblijven.