Nederlander bekent Google-fraude

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 30-jarige Nederlander heeft gisteren voor een rechtbank in New York bekend dat hij heeft gehandeld in niet bestaande aandelen van het internetbedrijf Google. De oplichter, Shamoon R., zou voor in totaal drie miljoen dollar meerdere investeerders hebben laten intekenen op het aandeel.

In de Verenigde Staten staat op een dergelijk vergrijp een celstraf van ruim vier tot bijna vijf jaar. Door zijn bekentenis ontloopt hij een gevangenisstraf van zes tot zeven jaar.

R. wilde gebruikmaken van de in april aangekondigde beursgang van de internetzoekmachine Google voor ruim 2,7 miljard dollar. Hij presenteerde zich als partner van een investeringsbank die Google helpt met de beursgang of als een oude studiegenoot van de oprichters van Google.

De slachtoffers van R. hadden al 500.000 dollar op verschillende bankrekeningen van de man gestort, nadat ze voor twaalf dollar per aandeel hadden ingetekend. Shamoon R. kwam in het nauw toen ÚÚn van de investeerders argwaan kreeg en zijn geld terug eiste. Omdat R. een deel van het geld op dat moment al had besteed aan luxe zaken kon hij de man niet terugbetalen.