Geen hoofddoekverbod in Oostenrijk

Het Oostenrijkse ministerie van Onderwijs heeft verklaard dat het dragen van hoofddoeken in scholen grondwettelijk beschermd is. Volgens het ministerie is het "een deel van het recht op vrijheid van godsdienst en kan het niet door school- of gedragsregels beperkt worden." Aangezien dit in de Grondwet is vastgelegd, zal er geen speciaal 'recht op het dragen van een hoofddoek' in de wet worden opgenomen.

De zaak kwam aan het rollen nadat een school in de stad Linz een leerlinge wegens het dragen van haar hoofddoek, wat in strijd was met de schoolregels, de toegang tot de klas ontzegd had. De onderwijsinspecteur van de deelstaat OberŲsterreich had al eerder besloten had dat een dergelijke regeling niet toegestaan was. De regering heeft deze beslissing nu bevestigd.

Een woordvoerster van het ministerie verklaarde in een radio-interview dat de regeling voor alle scholen geldt. Private scholen hebben echter het recht leerlingen te weigeren, waardoor een Katholieke school nog altijd slechts Katholieke leerlingen hoeft aan te nemen, die uiteraard geen hoofddoek dragen.

De reactie van het ministerie werd gedaan op verzoek van de Islamitische gemeenschap in Oostenrijk.