Operaties blijken vaak onhygiënisch uitgevoerd

De Nederlandse ziekenhuizen blijken vaak te opereren met vieze of versleten instrumenten. Hierdoor riskeren patiënten ernstige infecties en vermijdbare complicaties. In menig operatiekamer is het bovendien vaak een rommeltje.

Op een medisch symposium in Veldhoven, over risicomanagement in de operatiekamer, werden een aantal onderzoeksresultaten gepresenteerd die deze bevindingen zouden bevestigen. Het symposium werd door zo'n 100 specialisten bijgewoond.

De meeste risico's blijken voor te komen bij kijkoperaties. Bij de daar gebruikte instrumenten zijn er vaak nog bloed- en weefselresten van de vorige patiënt aanwezig. Dr. H. van Goor, chirurg in het Medisch Centrum St. Radboud Nijmegen, claimt dat dit vaak het gevolg is van verkeerde zuinigheid. Instrumenten worden steeds opnieuw gereinigd en gesteriliseerd, terwijl de apparaten vaak te ingewikkeld zijn om goed kunnen worden schoongemaakt. "Als chirurgen wegwerpinstrumenten gebruiken, blijven de risico’s beperkt. Probleem is dat deze spullen vaak veel duurder zijn in gebruik", aldus Van Goor in het AD.

Volgens Medirisk, de aansprakelijkheidsverzekeraar voor ziekenhuizen, is het geschetste beeld zelfs nog somberder. De organisatie stelde risicoanalyses op in dertig operatiekamers en concludeerde onder andere dat de kans op verwisseling van patiënten erg groot is, doordat er te veel patiëntendossiers in één OK liggen. Ook de naleving van infectievoorschriften laat veel te wensen over.