Homoseksuele stellen kunnen weer trouwen binnen de VS

De staat Massachusetts staat het trouwen van lesbische en homoseksuele stellen weer toe. Honderden stellen hebben zich sinds zondagavond in lange rijen voor de gemeentehuizen in de staat opgesteld, zodat zij zich vanaf vanochtend in de echt kunnen laten verbinden.

Het weer kunnen toestaan van deze homohuwelijken is een gevolg van de weigering van het Amerikaanse Federale Hooggerechtshof, om het in de VS omstreden initiatief van de staat Massachusetts tegen te houden. Hiermee werd de weg vrijgemaakt voor het eerste wettelijke erkende homohuwelijk in de Verenigde Staten. Dit besluit wordt dan ook gezien als één van Amerika's meest controversiële juridische hervormingen in jaren.

Het Hooggerechtshof van de staat Massachusets zelf bepaalde in november al dat een bestaand verbod op het homohuwelijk in strijd was met de grondwet. Conservatieve groepen vochten deze uitspraak echter aan, vanuit de overtuiging dan alleen een man en een vrouw een echtverbintenis kunnen aangaan. Maar nu het Hooggerechtshof in Washington zichzelf niet bevoegd achtte om hier tegen deze uitspraak op te treden, wordt de kwestie terugverwezen naar het Hof van Beroep.

Het Hof van Beroep zal op 7 juni een eerste hoorzitting houden. Tot die tijd kunnen er dus in Massachusetts weer homohuwelijken worden voltrokken.