Defensie Mexico verklaart publicatie UFO-film

De video's die de vreemde objecten laten zien die door militaire vliegtuigen werden opgevangen, werden overhandigd aan de Mexicaanse ufoloog Jaime Maussan, omdat hij een persoon is 'die zijn hele leven geinteresseerd is geweest' in de studie van het UFO-fenomeen. De video werd niet aan wetenschappers van instituties voor hoger onderwijs overhandigd "omdat we niet weten wie ze zijn, of misschien kunnen zijn,". Dit heeft generaal Gerardo Clemente Vega Garcia, de Minister van Defensie recentelijk in een Mexicaans radioprogramma gezegd.

"Ik heb geen bezwaar dat wetenschappers dit analyseren en zien, noch heb ik enige reden om me af te vragen waarom we het niet aan hen overhandigd hebben -- misschien omdat we niet weten wie of wat ze zijn, of misschien kunnen zijn. Onder geen enkele omstandigheid kan ik vermoeden dat er sprake is van slecht vertrouwen in de zaak," zegt Vega.

In een interview met het radioprogramma 'Hoy por Hoy' zei Vega Garcia dat hij de video onderzocht had met een andere expert. Hij merkte op dat hij tegen zichzelf zei dat er niet zoveel vliegtuigen konden zijn toen hij de lichten zag. De lichten waren te zien achter het vliegtuig, de neus, en de zijkanten.

Hij vertelde verder "Het fenomeen is onverklaarbaar en het Mexicaanse militaire personeel spreekt nooit in termen van UFO's of schotels. Men spreekt alleen over waarnemingen van zeer vreemd contact. Het was namelijk onbevattelijk in die situatie. Volgens de rapporten van het Ciudad del Carmen, Campeche vliegveld vloog er absoluut niets in dat gebied rond die tijd. Toch registreerde de apparatuur nauwkeurig een serie van lichtgevende objecten."



"We analyseerden het met piloten en technische mensen in onze staf, en we kwamen tot de conclusie dat er twee mogelijkheden waren: we konden het archiveren als een routinezaak, en aanmerken voor verdere analyse, of het aan een persoon geven die van deze dingen af weet, wie zoals we weten Jaime Maussan is."

Het werd aangekaart dat het ongebruikelijk is voor een overheid of militaire instantie zoals het Ministerie van Defensie (SEDENA) om de beslissing te nemen om een document van zo'n aard te publiceren. Bij de vraag in het interview of hij een persoonlijke hypothese had over wat op de opnames zichtbaar is antwoordde hij: "Ik heb geen hypothese. Alles wat ik kan zeggen is dat deze witte spots daar waren, ze opgenomen werden, en dat is alle informatie die we hebben."

Volgens de Amerikaanse ufoloog Bruce Maccabee zou deze case, waarbij het FLIR Systems infrarood imaging systeem (Model Star Sapphire II) gebruikt is een doorbraak in de wetenschap kunnen zijn. Hiermee zou het bestaan van UFO's in het niet-zichtbare infrarood bereik bevestigd kunnen worden.

Er is nog een bekende case met visueel materiaal, die de aanwezigheid van infrarood licht aangeeft. Deze waarneming vond op 12 maart 1991 in Pensacola, Florida plaats. In die case, beter bekend als de Gulf Breeze case, was er ook sprake van een verschuiving in golflengte; een verschuiving van het lichtspectrum dat werd uitgestraald door de UFO, voordat het verdween. De conclusie was dat de UFO kon verdwijnen door het lichtspectrum te veranderen van het zichtbare naar het infrarood bereik. Klik hier voor meer informatie daarover.

Het is in het verleden al eens geopperd om een infrarood systeem voor onverklaarbare fenomenen in het luchtruim op te zetten. Het voorstel is nog nooit geïmplementeerd vanwege de hoge kosten van hoge kwaliteit infrarood imaging systemen. Deze worden wel steeds goedkoper, en de recente Mexico case en de Gulf Breeze case tonen aan dat ten minste sommige UFO's met infrarood systemen gedetecteerd kunnen worden.

De site The Evidence Request heeft een compilatie gemaakt van de Nederlandse nieuwsuitzendingen omtrent dit onderwerp, alsmede de raw-video. Deze compilatie is hier te downloaden (25MB).