Planeet Venus te zien als een sikkel

Venus is nu en de rest van de maand te zien gelijkend op een maansikkel. Venus nadert de aarde op minimale afstand. Venus is met magnitude -4,5 dezer dagen acht maal helderder dan de planeet Jupiter en zelfs 23 keer helderder dan de helderste ster aan de hemel, Sirius.


Eerder deze maand was Venus ook al zeer helder. Als de planeet aan de westelijke horizon staat, kan de planeet er door atmosferische storingen uit zien als een extreem helder licht dat in verschillende kleuren licht uitstraalt. Ook lijkt het licht groter, door hetzelfde optisch bedrog als dat de maan groter lijkt als deze aan de horizon staat. Bij het inzoomen op de planeet, is er duidelijk een hap uit te zien. Dit wordt veroorzaakt door fasen zoals de maan ook heeft. Deze hap wordt steeds groter naarmate Venus de aarde nadert.


Onze zusterplaneet Venus is niet het helderst als deze vol is. Dat komt omdat Venus een baan beschrijft binnen de baan van de Aarde. Als het volle Venus is, dan staat deze aan de andere kant van de zon. Bij een sikkelvormige Venus staat deze zeer dicht bij de Aarde.

Venus wordt wel eens voor een UFO aangezien. Zo werd afgelopen maand in Iran een opname van een vermeende UFO gemaakt waarop sterk ingezoomd werd. Hierop is duidelijk de sikkelvormige Venus te zien. In dit artikel staat de ophef die het veroorzaakte en een video-opname van het object.