OPTA zet spambestrijding hoog op de agenda

Boomstam en sardit hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) zet de bestrijding van spam hoog op de agenda. De OPTA overlegt met andere Europese toezichthouders om het spamprobleem op te lossen en wil op korte termijn ook met de toezichthouders in de Verenigde Staten spreken. Voorzitter Jens Arnbak van de OPTA heeft dit vandaag gezegd bij de publicatie van het jaarverslag.

Op korte termijn treedt de nieuwe Telecommunicatiewet in werking, waardoor de OPTA meer bevoegdheden krijgt om spam aan te pakken. "Toch blijft het een probleem, omdat de meeste spam niet uit Nederland komt", aldus Arnbak. Arnbak verwacht dat het tegengaan van spam hoog op de Europese agenda komt te staan als Nederland in de twee helft van dit jaar EU-voorzitter is.

Momenteel is ongeveer de helft van alle e-mails spam en naar verwachting gaat dat alleen nog maar toenemen. Diverse toezichthouders wereldwijd bestuderen momenteel manieren om spam tegen te gaan. Hierbij wordt onder meer gedacht aan het vragen van een kleine vergoeding per verzonden bericht, omdat het versturen van veel spam dan al een stuk minder rendabel zou worden, of een borgsom. Als er veel klachten komen over een afzender, dan wordt de borgsom verbeurd.

Hoewel Arnbak het interessante initiatieven vindt, rekent hij op korte termijn niet op een afname van het aantal spam-berichten.