Weblogs negeren verzoek MDI

Twee weblogs hebben geen gehoor gegeven aan een sommatie van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) om een filmpje van internet te halen. De logs Volkomenkut en Neukia plaatsten een filmpje wat opgenomen lijkt te zijn van een webcam.

Op het filmpje is een bierdrinkend en blowend figuur te zien (schijnbaar van Arabisch of Noord-Afrikaanse komaf) die meelalt op het omstreden nummer kankerjoden van de Nieuwe Allochtoonse Generatie (NAG). Het MDI betoogt dat er aangifte is gedaan naar de makers van het nummer (NAG) en dat het daarom verwijderd dient te worden.

Het weblog Neukia is echter van mening dat het helemaal niet meteen strafbaar is om iets strafbaars te hosten, maar dat het gaat om de context waarin iets staat. ''Het filmpje is duidelijk geplaatst om juist de belachelijkheid van het nummer en racisme te laten zien en daarmee juist anti-racistisch'', aldus de maker van het log. Het log wacht verdere inhoudelijke argumentatie van het MDI af voordat het een beslissing neemt of het verwijderd zal worden.

FOK! heeft in de afgelopen tijd uitgebreid bericht over het nummer van NAG. Ook het tv-programma Netwerk besteedde er ruim aandacht aan en spoorde de makers van het nummer zelfs op, daar waar het Openbaar Ministerie in faalde. De schrijver van de tekst, Ozgür, vertelde in Netwerk de tekst gemaakt te hebben in een periode van zijn leven dat hij opstandig en kwaad was. De jongeman zei absoluut niet meer achter de inhoud van het nummer te staan en spijt te hebben van de tekst. Ozgür gaf ook aan dat hij graag een gesprek zou willen aangaan met CIDI-directeur Ronny Naftaniël. Het CIDI eiste eerder van het OM dat de makers aangepakt zouden worden.

Overigens blijkt het nummer van NAG opzich nog steeds welig rond te tieren op programma's als KaZaA.