Zes soldaten en vijf Palestijnen gedood

Icoon Israel / PalestinaIsraŽl heeft bevestigd dat bij zeer zware gevechten tussen IsraŽlische soldaten en Palestijnen in Gaza-stad dinsdag zes soldaten en vijf Palestijnen om het leven zijn gekomen. Bij de actie raakten 96 Palestijnen gewond. De soldaten vonden de dood toen hun pantservoertuig door Palestijnse militanten werd opgeblazen. De gevechten duurden ruim twaalf uur.

Hamas met stuk van pantservoertuigPremier Sharon heeft het kernkabinet bijeen laten komen en waarschijnlijk is er in de spoedzitting besloten tot het nemen van wraakacties. In de meeste gevallen vallen er bij operaties van het IsraŽlische leger alleen aan Palestijnse zijde doden.

Het legervoertuig werd 's morgens vroeg getroffen toen het voertuig langs explosieven aan de kant van de weg reed. Doordat in de pantserwagen 100 kilo explosieven lagen, bestemd voor het opblazen van Palestijnse wapenfabriekjes, ontstond er een zeer zware explosie.

Volgens een IsraŽlische legerwoordvoerder lagen er in een straal van driehonderd meter rond de plek van de explosie lichaamsdelen van de slachtoffers. Bij het verzamelen van de lichaamsdelen werden soldaten zwaar onder vuur genomen. Hierop verleende een helikopter luchtsteun die met een afgevuurde raket acht Palestijnen verwondde.

Even na middernacht was het IsraŽlische leger Gaza-stad binnen gevallen met zo'n dertig pantserwagens. Doel van de operatie was het opblazen van wapenfabrieken in de wijk Zeitoun. Tijdens de inval ontstonden er gevechten met honderden gewapende Palestijnen. Naast de pantserwagens zette het leger ook gevechtshelikopters en scherpschutters in.

De Palestijnen gingen zelfs zo ver dat ze rond een granaatlanceerder een menselijk schild van kinderen en tieners zetten. Onder de gedode Palestijnen was een 18-jarige die werd onthoofd. Veertien van de gewonden, onder wie een 11-jarige jongen, verkeren in levensgevaar. Van de 96 gewonden verloren er zeven gewonden ledematen. Volgens inwoners van Zeitoun beschadigde het leger een metaal- en een speelgoedfabriekje.