Onbemand ruimteschip landt veilig in Zweden

Roonaan had ons via de nieuws-submit te melden:

Een onbemand prototype ruimteschip is bij proeven in Zweden vanaf een hoogte van ongeveer tweeënhalve kilometer veilig geland. Het in Duitsland ontworpen testvoertuig, EADS Phoenix genaamd, werd afgelopen zaterdag omstreeks kwart voor tien ’s ochtends door een helikopter gedropt in de buurt van Stockholm. Met hulp van GPS-sattelieten maakte het ongeveer negentig seconden later een perfecte landing op een testlandingsbaan ten noorden van de Zweedse hoofdstad.

De vlucht zou oorspronkelijk vrijdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld. Dit zodat technici ruim de tijd hadden om data die verzameld werd bij eerdere tests te analyseren. Volgens Johanna Bergstroem-Roos van het Europese Luchtvaarttestcentrum in Kiruna, ongeveer twaalfhonderd kilometer ten noorden van Stockholm, waren de experimenten een groot succes.

Het voertuig is ongeveer zeven meter lang en weegt twaalfhonderd kilo. De spanwijdte van de vleugels bedraagt ongeveer vier meter. De volgende tests zullen waarschijnlijk worden uitgevoerd vanaf grotere hoogten. De shuttle zal hiervoor uitgerust worden met een hoogtebestendige ballon.

ESA hoopt dat de uiteindelijke versie van deze shuttle ergens tussen 2015 en 2020 gereed te hebben. Tezamen met de Ariane 5 raket zou deze in de toekomst Europese astronauten naar de ruimte moeten gaan vervoeren. De shuttle zou hierbij afdalingen van ongeveer 125 kilometer zelfstandig moeten kunnen maken.