CDA en VVD tegen gratis tripjes partners

Icoon Politiek nieuwsCDA en VVD willen betere richtlijnen met betrekking tot buitenlandse reizen van Kamerleden. De partijen vinden dat Kamerleden zelf de kosten voor hun partners moeten betalen. CDA'ers Henk de Haan en Henk Jan Ormel raakten dit weekend in opspraak vanwege een reis naar Taiwan. Op uitnodiging van de Taiwanese regering reizen ze vandaag voor een werkbezoek van vijf dagen met hun echtgenotes naar het eiland in het Verre Oosten.

Na tussenkomst van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen besloten de betrokken parlementariërs alsnog de reis- en verblijfkosten van hun echtgenotes te betalen. Volgens De Haan "om van het geduvel af te zijn". Marja Bijsterveld, partijvoorzitter van het CDA, betreurt de houding van De Haan en Ormel. Zij begrijpt dat Kamerleden soms reizen op kosten van derden, maar trekt een grens bij het gratis mee laten vliegen van partners. "Wees je bewust van de cultuur die erin kan sluipen. Politici moeten integerheid uitstralen, niet de schijn tegen krijgen," stelt Bijsterveld. Zij vindt dat de politiek moet praten over wat Kamerleden wel en niet mogen accepteren.

Eerder waren ook VVD-parlementariërs Wilders en Weekers met hun vrouwen in Taiwan. VVD-fractiesecretaris Jan Rijpstra wil de kwestie aan de orde stellen in het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer. Hij vindt dat er één richtlijn moet komen voor alle Kamerleden. "Als wij reizen en de echtgenotes gaan mee, betalen Kamerleden dat altijd zelf. Dat wisten Wilders en Weekers ook." Rijpstra acht het de eigen verantwoordelijkheid van de betrokken VVD'ers of ze alsnog een deel van de kosten willen terugbetalen aan Taiwan.

Diverse andere parlementariërs waren ook uitgenodigd door de Taiwanese regering, maar zagen van de reis af. In tegenstelling tot wat uit het reisregister van het parlement blijkt, zegt Henk de Haan zijn vorige reis naar Taiwan wel te hebben opgegeven aan de griffie van de Tweede Kamer. Ook toen reisde zijn vrouw mee. De Haan, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, heeft voor deze week een officiële reis van die commissie naar de Verenigde Staten afgeblazen. Hij ontkent dat dit te maken heeft met zijn verblijf in Taiwan.