VS-soldaat op 19 mei voor krijgsraad

De Telegraaf meldt dat op 19 mei de eerste Amerikaanse soldaat, die wordt verdacht van marteling van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib gevangenis bij Bagdad, voor de krijgsraad zal verschijnen. De Amerikaanse generaal Mark Kimmit maakt dit gisteren bekend.

Het gaat om Jeremy Sivits, 24 jaar oud. Hij zal worden aangeklaagd voor mishandeling van gevangenen en het voornemen om andere gedetineerden en ondergeschikten te mishandelen. In Bagdad zal zijn openbare proces worden gehouden.


Iraakse gevangene in het nauw gedreven door honden van Amerikaanse militairen


Inmiddels duiken er steeds meer foto's van de mishandelingen op, wat minister van Defensie Rumsfeld eerder al vreesde. Zo publiceert The New Yorker vandaag een nieuwe foto, waarop te zien is hoe een Iraakse gevangene doodsangsten uitstaat, doordat hij in het nauw gedreven wordt door honden van de Amerikaanse militie. Andere foto's laten Iraakse gevangenen bloedend op de grond zien.

Momenteel wordt tevens onderzocht of er sprake is geweest van moord en verkrachtingen in de Iraakse gevangenissen. Dit zou blijken volgens de republikeinse senator Lindsey Graham. Hij gaf geen verdere details.

-
Een hele serie van de gewraakte foto's.
Hier zijn schokkende foto's te vinden.
Hier ook.