Bos wil experimenteren met gratis openbaar vervoer

mg794613 en Imperium hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Politiek-nieuwsBij een ontmoeting met zijn Vlaamse collega Steve Stevaert heeft PvdA-leider Wouter Bos gezegd dat hij wil experimenteren met 'gratis' openbaar vervoer in de grote steden in Nederland. Stevaert voerde als wethouder gratis bussen in de Vlaamse stad Hasselt in.

"Vanzelfsprekend rijden bus en tram bij ons niet voor niets, maar iedereen moet er maar één keer, bij de belasting, voor betalen", aldus de socialist Stevaert over het 'gratis' openbaar vervoer in België. In feite is het dus niet gratis, maar betaalt iedereen, ook mensen die niet van het openbaar vervoer gebruik maken. Bos wil dit initiatief nu dus naar Nederland halen, maar denkt dat "ingewikkelde overheidsregels die aanpak bijna onmogelijk maken."

Volgens critici van gratis openbaar vervoer heeft het weinig zin, zij menen dat het gratis maken mensen niet uit de auto haalt en dat enkel mensen die normaal de fiets nemen of lopen de bus of trein zullen nemen. PvdA-kamerlid Dijksma verwijst dit naar het rijk der fabelen: "Een experiment in Apeldoorn met bijna-gratis vervoer wees uit dat er gewoon minder verkeer op straat was."

Of de plannen ook daadwerkelijk gerealiseerd zullen worden kan Dijksma niet zeggen. "Het laatste wat wij willen, is deze plannen van bovenaf laten opleggen. We zijn met lokale bestuurders in gesprek in middelgrote, overzichtelijke gemeenten die wel oren hebben naar het idee om tot een weloverwogen plan van aanpak te komen.", aldus het kamerlid.