Racisten Dokkum belagen hiphoppers

Vijf jongens uit Dokkum en Damwoude zijn aangehouden wegens een racistisch incident. Ze worden verdacht van het molesteren van een scholier uit Damwoude. Reden: hij zag eruit als hiphopper en had dus een voorliefde voor de zwarte cultuur. Het incident vond plaats vorige week dinsdag, op de dag dat de Leeuwarder rechtbank twee 18-jarige Friezen veroordeelde voor het belagen van asielzoekers uit Dokkum.

De 'hiphop'scholier werd op de fiets nabij de Hoofdweg naar het Dockingacollege in Dokkum, achterna gezeten door een groep van tien zogeheten 'Lonsdale-gasten'. De jongen, die samen met twee vrienden fietste, rook onraad en probeerde hulp te halen bij een gemeentelijke werkplaats. Voordat ze die bereikten, werd het slachtoffer echter van zijn fiets getrokken en in elkaar geslagen.

De politie noch het Dockingacollege voelden behoefte aan het incident ruchtbaarheid te geven. De politie zegt dat een racistisch motief nog niet bewezen is. Volgens het Anti-discriminatiebureau Friesland (ADBF) neemt het aantal racistische incidenten in het gebied rond Dokkum en Damwoude toe.Sommige racistische jongeren dragen de Lonsdale-kleding omdat die volgens hen staat voor de code: Laat Ons Nederlanders Samen De Allochtonen/Asielzoekers Langzaam Executeren. De site LonsdaleNews probeert de negatieve beeldvorming van het merk tegen te gaan.