[update] Aanslag op Tsjetsjeense president

Mark4282 had ons via de nieuws-submit te melden:

/In Tsjetsjenië is bij een aanslag op het Dinamostadion de Tsjetsjeense president om het leven gekomen. De terreurdaad vond plaats in de hoofdstad Grozny. In het stadion vond een herdenkingsceremonie plaats voor de Sovjetoverwinning op het nazisme in de Tweede Wereldoorlog.

Naast de president kwamen nog zeker 13 mensen om het leven en vielen er 20 gewonden. De omgekomen president, Achmad Kadirov , was pro-Russisch en werd ook gesteund door het Kremlin.

Een aantal mensen is gearresteerd, zo meldt de Russische radio.

Update 11:52
De Tsjetjeense regering heeft tegenover het persbureau Itar-Tass ontkend dat president Achmad Kadyrov is omgekomen. Een ander persbureau Interfax had gemeld dat Kadayrov zich onder de dodelijke slachtoffers bevond.

Update 15:31
Na eerdere tegenstrijdige berichten heeft de Russische president Poetin bevestigd dat de Tsjetsjeense president Kadirov wel degelijk om het leven is gekomen bij de aanslag op het stadion in Grozny. De Russische bevelhebber in Tsjetsjenië, Valery Baranov, raakte bij de explosie zwaargewond. Zijn toestand is kritiek.

De bom was onder een tribune in het stadion bevestigd. Twee andere bommen konden op tijd onschadelijk worden gemaakt. Het Russische ministerie van Defensie gaat ervan uit dat de aanslagen te wijten zijn aan Tsjetsjeense rebellen. Vijf mensen zijn inmiddels gearresteerd. Op 9 mei 2003 probeerde rebellen in hetzelfde stadion ook al de Tsjetsjeense president om te brengen. De bom ging toen te vroeg af, waardoor er alleen gewonden vielen.

Poetin omschreef Kadirov als "een oprechte man en een held". Volgens de Russische president was Tsjetsjenië bij Kadirov in goede handen. Premier Sergej Abramov is voorlopig als interim-president aangesteld.

Update 17:26
Volgens RTL Nieuws heeft de Russische minister van Binnenlandse Zaken gemeld dat het dodental van de aanslag is opgelopen tot 32. Zeker 45 mensen zijn gewond geraakt. Onder de doden is ook Adlan Chasanov, cameraman en fotograaf van het persbureau Reuters.