[update] Artsen herstellen maagdenvlies

In Nederland vinden jaarlijks minstens enige honderden 'maagdenvlies hersteloperaties' plaats bij moslimvrouwen die als maagd het huwelijk in moeten, maar geen maagd meer zijn. De operaties worden verricht in ziekenhuizen, maar blijken lang niet altijd het gewenste effect te hebben.

De artsen die de maagdenvliezen herstellen zijn in overtreding omdat ze de operaties onder een valse noemer declareren. De doktoren staan echter voor een dilemma: zelf vinden ze de operaties onzin, maar islamitische meisjes worden door hun familie bedreigd of verstoten als ze geen maagd meer zijn.

In 2002 opperde adjunct-directeur R. Offers van zorgverzekeraar Azivo dat dergelijke operaties eigenlijk in het ziekenfondspakket zouden moeten worden opgenomen. Vorig jaar nog bleek in België dat operaties om het maagdenvlies te herstellen bij steeds meer Turkse en Marokkaanse meisjes voorkomen.

Update 13:14
Het tv-programma NOVA dook gisteren in deze materie en berichtte erover. In die uitzending zei vice- voorzitter Henk van Vliet van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) dat het een brief gaat sturen aan de Orde van Medisch Specialisten. Daarin zal aangedrongen worden op registratie van hersteloperaties van het maagdenvlies.

Nu worden dergelijke operaties onder een andere code uitgevoerd, omdat maagdenvlies herstellen niet vergoed wordt én omdat artsen de ingreep in het belang van de patient geheim willen houden.

Het CTG meent echter dat dit een economisch delict is. Het stelt bovendien dat een juiste registratie nodig is, zodat de politiek op basis daarvan kan besluiten of de samenleving de ingreep ook moet vergoeden. Een specialist zei in NOVA dat zoiets weinig zin heeft, omdat de patient juist niet wil dat de ingreep bekend wordt. Artsen zullen volgens hem voor de patient kiezen, en niet voor regels van het College.

Met dank aan ircle voor het submitten van de update.