Helft jeugd uit oosten wel eens in de fout

calvobbes, Nyrem en Nato hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsStelen, vandalisme, iemand lastigvallen, dreigen met een vuurwapen. De helft van de jongeren uit Oost-Nederland heeft wel eens een dergelijk strafbaar feit gepleegd. Dat blijkt uit een onderzoek onder 35.000 jongeren uit Overijssel en Gelderland.

Ruim een op de tien jongeren droeg het afgelopen jaar een wapen bij zich. Ruim 5 procent van de ondervraagden was betrokken bij ernstige geweldsdelicten. In totaal gaf 47 procent aan wel eens een strafbaar feit te hebben begaan. Bijna een op de drie scholieren was het afgelopen jaar slachtoffer van diefstal, bedreiging en vernieling van hun spullen.

Uit het leefstijlonderzoek dat zeven GGD's hebben uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Maastricht blijkt verder dat driekwart van de scholieren wel eens alcohol drinkt. Met name breezers en bier zijn populair. Tien procent rookt weleens een joint, 1 op de 50 geeft aan recent harddrugs te hebben gebruikt. 91 procent van de jongeren is van mening dat het met de eigen gezondheid wel goed zit. Het onderzoek werd uitgevoerd onder scholieren uit de tweede en vierde klas van de middelbare school. De provincies willen de uitkomsten van het onderzoek gebruiken voor eigen beleidsontwikkeling.