Premier: Wij zijn te veel gewend aan vrijheid

Icoon Binnenlands nieuws"Wij zijn gewend aan onze vrijheid. Misschien daardoor voelen we de waarde ervan in ons eigen leven vaak niet meer zo sterk. We denken maar al te gemakkelijk dat 'anderen' er wel voor zullen zorgen dat de vrijheid behouden blijft." Zo zei premier Balkenende vandaag bij de aftrap van de nationale viering van Bevrijdingsdag 2004.

Elk jaar wordt het begin van de viering in een andere stad georganiseerd. Premier Balkenende sprak vanochtend als opening van de Bevrijdingsdag, met als thema “Vrijheid is kiezen én delen ”, vanochtend in de Martinikerk.

Volgens de premier van Nederland kunnen Nederlanders niet zonder hun vrijheid. "Maar we denken wel dat onze vrijheid wel zonder ons kan. Wij ervaren vrijheid als keuzemenu dat door anderen wordt bereid en geserveerd. Wij hoeven slechts aan te schuiven en naar onze smaak op te scheppen. Maar zo werkt het niet."

Jan Peter BalkenendeBalkenende beschreef in zijn toespraak dat vrijheid iets is dat onbetaalbaar is. Om dit duidelijk te maken refereerde hij aan de blijdschap die veel immigranten voelen wanneer zij burger mogen worden van de Verenigde Staten. "Het doet ons denken aan de enorme blijdschap waarmee onze bevrijders in mei 1945 werden ingehaald in onze steden en dorpen." Ook benadrukte premier Balkenende het belang van kiesrecht binnen een democratie: "Het is een vrijheid waarvoor ontelbare mensen intens hebben gestreden en nog strijden. Onverschilligheid en democratische vrijheid gaan dan ook niet samen. Wie onverschillig staat ten opzichte van de democratie baant een pad voor onvrijheid en onderdrukking. "

Om één uur vanmiddag zal de premier het “Bevrijdingsvuur” ontsteken. Wereldkampioen schaatsen Renate Groenewold bracht de vlam van Wageningen, waar vorig jaar de opening werd georganiseerd, naar Groningen.