Oud-minister De Geus overleden

saban had ons via de nieuws-submit te melden:

Oud-minister Dr. drs. P.B.R. De Geus van Defensie is op 75-jarige leeftijd overleden. Dit is woensdag door zijn familie meegedeeld. In de periode 1980-1981 was De Geus minister voor het CDA in het eerste kabinet Van Agt.

In 1946 begon hij zijn loopbaan bij de marine met een studie aan het Koninklijk Instituut voor de Marine. Vervolgens ging hij werken voor het ministerie van Defensie. Dar klom hij op tot directeur-generaal Economie en Financiën, voordat hij minister werd. In de periode van 1970 tot 1980 was hij lid van de gemeenteraad in Maassluis.

De Geus, die bedrijfseconomie gestudeerd had aan de Erasmus Universiteit, promoveerde in 1984 tot doctor in de politieke wetenschappen op een publicatie over de Nieuw Guinea kwestie aan de universiteit van Leiden. In 1996 slaagde hij cum laude voor zijn doctoraal geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. In 1998 publiceerde hij over de Nederlandse Defensie in de Koude Oorlog.

De oud-minister werd onderscheiden als ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en als Commandeur in de Orde van Oranje Nassau.